Maak nou gewoon die collage

Wist je dat de kracht van beelddenken enorm is? Toch maken nog niet genoeg mensen gebruik van de kracht van beelddenken om hun doelen te bereiken. Noem het: beelddenken, visualiseren, het opwekken van imagination. Praat er lang of kort over uiteindelijk komt het aan op DOEN!

Deze opdracht is down to earth en een tikkeltje vaag:

  1. Reserveer minstens 3 uur of meer SelfTime waarin je niet gestoord wordt, zet een pot thee en zet je telefoon en computer uit.
  2. Verzamel: tijdschriften, foto’s en plaatsjes die je fascineren.
  3. Plak 4x een A4 papier in de vorm van een rechthoek aan elkaar met plakband.
  4. Stel jezelf de vragen: WIE WIL IK ZIJN en WAT VIND IK BELANGRIJK?
  5. Zo geef je antwoord: Blader door je tijdschriften en knip alle, woorden, plaatsjes, zinnen en kleuren die je aandacht trekken (ook als je niet snapt waarom).
  6. Leg alle knipsels zo neer zoals jij wilt dat het ligt en plak ze vast met lijm. Zo maak je van al je knipsels een mooie collage of wel je eigen kunstwerk.
  7. Regel een mooie grote lijst zodat je jouw werk kunt inlijsten, JA dat heb je verdiend!
  8. Hang je kunstwerk op, op een plek waar je regelmatig bent zodat je er naar kunt kijken.
  9. Laat anderen naar je kunstwerk kijken en stel de vraag: “Wat valt je op?”
  10. Ervaar je stress, onrust en hectiek?  Stel jezelf de vraag WIE WIL IK ZIJN & WAT VIND IK BELANGRIJK. Let op waar je aandacht naartoe gaat en probeer je gehechtheid aan het verwachte resultaat los te laten.

Word je overruled door de gedachten: ‘Ik ga toch niet als een klein kind knippen en plakken’, ‘Daar heb ik echt geen tijd voor’, ‘Ik moet eerst nog even wat andere dingen doen’, ‘Ik heb de rust nu gewoon niet’, ‘Ik heb echt geen zin in dat creatieve geneuzel’, ‘Ik heb intelligentere dingen te doen’, ‘Mijn omgeving lacht me uit als ze dit zien’ of ‘Vertel me eerst maar even wat het nut hiervan is’ . Zeg dan tegen jezelf: FUCK IT, IK DOE HET GEWOON!

Voor de perfectionisten onder ons: volg gewoon bovenstaand stappenplan, het maakt niet uit hoe je knipt,  het geeft niet wat voor lijm je gebruikt (gewoon knutsellijm), je mag er ook langer of korter mee bezig zijn, nee het is geen wedstrijd, bij twijfel gewoon plakken, nee je hoeft niet elk plaatje te kunnen verantwoorden (kwartje valt later), ja die lijst mag gewoon een goedkope van de Ikea zijn, bepaal zelf welke ruimte je op het papier benut of dat je bijvoorbeeld nog met pen en potlood aan de slag gaat, IT IS ALL YOURS dus GO WITH THE FLOW.

Resultaat: Het is niet zo dat je hierna gelijk een heldere visie hebt, maar je zult wel degelijk de dagen erna meer richting vinden als je dagelijks even stilstaat bij je collage. Zeker als je er met vrienden naar kijkt en erover praat.

Die van mij hangt op kantoor en elke dag haal ik er iets uit of helpt het me relativeren of te focussen als ik onder druk sta.

Veel plezier gewenst.

 

Esther de Kort